پنجشنبه، اردیبهشت ۱۰، ۱۳۹۴

تکرار بحثهای حکومت قانون دوران خاتمی

http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_30.html
تکرار بحثهای حکومت قانون دوران خاتمی

http://www.ghandchi.com/905-hokoomat-e-ghaanoon.htm

 دوباره برخی دوستان در میان جمهوریخواهان سکولار بحث های حمایت از حکومت قانون را که در زمان حجت الاسلام محمدخاتمی در میان برخی سکولارها عنوان می شد، مطرح می کنند. مشکل فقط ندیدن تفاوت اصلاح طلبی ارتجاعی و اصلاح طلبی مترقی نیست (1). حکم برای قانون مداری در رژیمی با قانون اساسی قرون وسطایی باعث می شود تلاش برای جدا کردن دستگاه مذهبی و دولت دوباره به دست فراموشی سپرده شود.

هفت سال پیش در ارتباط با ارزیابی از امیر کبیر و سرکوب جنبش باب این موضوع مورد بحث قرار گرفت (2). در فوریه امسال نیز در نوشتاری اساس این اشتباه مفصلاً توضیح داده شد (3)، اما تنها سایت "جنبش سکولار دموکراسی ایران" به این بحث توجهی نشان داد (4).

درک غلط از تحول اروپا در میان روشنفکران دوران مشروطه مشخصاً در نوشتار "چند کلمه در مورد سکولاريسم امروز" توضیح داده شده است (5). این درک نادرست تا به امروز گریبانگیر بخش مهمی از سکولارهای ایران است. همانطور که در آن نوشتار آمده است، "در اروپا، قبل از انقلاب کبیر فرانسه، بیش از دو قرن برای جدایی دستگاه مذهبی و دولت مبارزه شده بود." آنچه در ایران نداشتیم و پریدن روشنفکران از این واقعیت فکری اجتماعی و تنها در بعد سیاسی دیدن موضوع، ضررهای غیرقابل جبرانی به تحول مدرن جامعه ایران زده است.

حتی وقتی قانون اساسی سکولار در ایران مشروطه تصویب شد بازهم تلاش برای جداکردن دستگاه مذهبی و دولت می بایست همچنان در ا
ولویت کار روشنفکران ایران باقی می ماند و تصور نمی شد آنچه بیش از دوقرن طول کشیده در اروپا بدست آید در ایران با انقلابی سیاسی بدست آمده است. موضوعی که در میان روشنفکران آن دوران تنها معدودی نظیر احمد کسروی درک کردند.
 
به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

 سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
یازدهم اردیبهشت ماه 1394
May 1, 2015


1. اصلاح طلبی ارتجاعی
http://www.ghandchi.com/249-ReactionaryReformism.htm

2. ترقی خواهی، جنبش باب، اميرکبير، کسروی و دهخدا
http://www.ghandchi.com/bab-amirkabir-kasravi-dehkhoda.htm

3. چند کلمه ای در سالگرد انقلاب پنجاه و هفت
http://www.ghandchi.com/872-enghelaab-e-57.htm

4. چند کلمه در مورد سکولاريسم امروز
ایرانسکوپ#
#iranscope

چهارشنبه، اردیبهشت ۰۹، ۱۳۹۴

تبعیض سیاسی، مردم ایران را از سیاست و سیاسیون متنفر کرده است

http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_4.html
تبعیض سیاسی، مردم ایران را از سیاست و سیاسیون متنفر کرده است

رژیم شاه تلاش می کرد مردم اصلاً از سیاست حرفی نزنند. در آن دوران گرچه مردم عادی از ترس در انظار عمومی خود را غیرسیاسی جلوه میدادند اما برای افراد سیاسی بسیار احترام قائل بودند و دوست داشتند از سیاست سر در بیاورند. خود شاه نیز در پایان کار وقتی موضع مستقلی در رابطه با نفت اتخاذ کرد با واکنش غیرمنتظره ای از سوی غرب مواجه شد. متأسفانه رژیم شاه با ترساندن مردم از تفکر سیاسی فقط توانست از آگاه شدن مردم از طرح های مختلف سیاسی برای آینده ایران جلوگیری کند و مردم به راحتی توانستند رژیم ولایت فقیه را بپذیرند.

در دوران جمهوری اسلامی، رژیم برعکس دوران شاه بسیار با مردم از سیاست حرف می زند. تلویزیون و رادیو بسیار سیاسی است و بویژه استقلال طلبی از آمریکا فضای بحثهای سیاسی را در ایران در سی و چند سال گذشته تقویت کرده است. اما تبعیض سیاسی باعث نفرت مردم از سیاست و کار سیاسی شده است. مردم نمی توانند لغت سازمان مجاهدین خلق را به کار ببرند حال چه در موافقت با آن تشکیلات و چه در مخالفت. باید بگویند "منافقین." به تازگی حتی حجت الاسلام خاتمی نیز ممنوع التصویر شد. شرایط مشابهی برای طیفهای سیاسی دیگر نظیر سلطنت طلبان و جبهه ملی و چپ و غیره وجود دارد.

در بیرون رژیم در اپوزیسیون خارج نیز تبعیض سیاسی بیداد می کند. در خارج کشور هر مؤسسه خبری و حقوق بشری در دست جریان سیاسی و فکری خاصی است و اقلا نمی آیند رسماً بگویند که تشکیلاتی خصوصی هستند و از یکسو خود را سازمانهای عمومی معرفی می کنند و از سوی دیگر تبعیض سیاسی در آنها از جمهوری اسلامی هم بدتر است و اگر کسی صدایش در آید مطمئناً استخدام نمی شود و اگر به هر دلیلی قبلاً استخدام شده، با به اصطلاح "حرف زیادی" اخراج است.

مردم عادی تصویری وحشتناک از سیاست و سیاسی بودن پیدا کرده اند و از فعالان سیاسی هم تصویر بدی دارند. کافی است از مردم سؤال کنید! به آنها بگویید که تصمیمات کلان در جامعه معنایش سیاست است و به شما خواهند گفت دست از سرشان بردارید و علاقه ای به این حرفها ندارند. برخوردشان هم به دلیل فقط ترس نیست. تبعیض سیاسی باعث شده اندیشه سیاسی به زنجیر کشیده شود. تبعیض سیاسی، به فعالان مدنی هم لطمه شدیدی وارد کرده است. مردم عادی می گویند که می دانند چرا فلانی یکدفعه در عرصه حقوق بشر برجسته شده و فلان جایزه را گرفته، کار این دولت خارجی و آن دسته سیاسی در پشت پرده است. جو بی اعتمادی محصول این تبعیضات سیاسی است. آخر وقتی فلان تلویزیون خارج کشور افرادی را بعنوان شخصیت های سیاسی دعوت می کند که در همه تاریخ جنبش سیاسی ایران کسی اسمشان را هم نشنیده، مردم حق دارند همه حرفها را دروغ بپندارند. مثل زمانی شده که در اواخر قاجار کشورهای خارجی می خواستند برای ایران شخصیت سیاسی بسازند.

قرار نیست این مسأله ما را دولت های خارجی، حل کنند. آنها دنبال منافع خود هستند و امکانات خود را هم در اختیار جاسوس هایشان قرار می دهند. هر قدر هم جاسوسهایشان بیشتر فعالان مستقل را اذیت کنند اعتبار آن دولتهاست که از بین می رود. قابل ذکر است که وقتی این موضوعات مطرح می شود بسیاری می خواهند بحثها را خفه کنند. وقتی کسی با نداشتن مدرک تحصیلی و بسیاری شرایط دیگر در این مؤسسات استخدام می شود و دیگری اخراج، معلوم است که در پشت پرده چه خبر است و همین آدم هایی که از این بلبشو منفعت می برند سعی می کنند برای کسانیکه حرف بزنند پاپوش امنیتی درست کنند و حمله شخصی راه بیاندازند، آنهم در دموکراتیک ترین کشورهای جهان. همانطور که بارها یادآوری کرده ام نقش لابی های مختلف در ایجاد این وضعیت غیرقابل انکار است (1).

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

 سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
دهم اردیبهشت ماه 1394
April 30, 2015


1. شفافیت: خبر ایران و گروه های لابی در واشنگتن
http://www.ghandchi.com/863-iran-news-lobby-groups.htm 

Transparency: Iran News and Lobby Groups in Washington, DC
http://www.ghandchi.com/863-iran-news-lobby-groups-english.htm


مقاله مرتبط:

1. آقای اوباما، لطفاً تبعیض سیاسی را در صدای آمریکا متوقف کنید
http://www.ghandchi.com/901-obama-voa.htm

Mr. Obama, Please Stop Political Discrimination at VOA
http://www.ghandchi.com/901-obama-voa-english.htm
 
ایرانسکوپ#
#iranscope

کامنتی درباره نوشتار رضا خندان تحت عنوان "پاکسازی"

https://www.facebook.com/ghandchi/posts/483759758451246
کامنتی درباره نوشتار رضا خندان تحت عنوان "پاکسازی"
https://www.facebook.com/ghandchi/posts/483759758451246




دوستان عزیز به اشتراک گذاری صفحه فیسبوکی ام دوباره کار نمی کند
https://www.facebook.com/ghandchi/posts/483825801777975

Dear Friends: Sharing on my facebook page does not work again..
https://www.facebook.com/iranscope/posts/363213850552284
 

حمایت های مالی ایرانیان از فعالیتهای اجتماعی تأسف بار است

http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_29.html
حمایت های مالی ایرانیان از فعالیتهای اجتماعی تأسف بار است

مدتها بود فکر می کردم شاید عدم حمایت مالی ایرانیان از برخی فعالیتهای اجتماعی نظیر ایرانسکوپ به دلیل تأکید سیاسی این سایت است. اما چند روز پیش تصادفاً به صفحه اینترنتی زیر از سایت لغت نامه دهخدا، نگاهم افتاد:

صفحه بالا فهرست اسامی کسانی است که در شش سال گذشته به سایت لغتنامه دهخدا کمک مالی کرده اند. دیگر از این سایت غیرسیاسی تر و مفیدتر سراغ ندارم. کل کمک در بهترین سال حدود 1500 دلار بوده است. آیا چنین فعالیتهایی را با این مبلغ اندک می توان اداره کرد.

 در همین آمریکا تعداد زیادی شبکه رادیویی، تلویزیونی و اینترنتی بنام پی بی اس وجود دارد که با کمک مالی مشترکین و گرنت های خصوصی و دولتی اداره می شوند و اتفاقاً کارمندان این مؤسسات حقوقشان در حد مؤسسات هم سنگ خصوصی و دولتی است نه آنکه خود و خانواده شان با فقر زندگی کنند. آیا مؤسسه ایرانی مذکور با چنین در آمد کم، می تواند به کسی حقوق هم بدهد؟

 در زمان انقلاب استقلال آمریکا بیش از 50 نفر از ثروتمندان کشور ثروت و جان خود را به خطر انداختند تا آن انقلاب به ثمر رسید. اگر ایرانیان در گفتار از استقلال حرف می زنند چنین همتی باید از خود نشان دهند. البته در میان ایرانیان هم ثروتمندانی نظیر مصدق بوده اند که از ثروت و زندگی خود برای آنچه می گفتند مایه گذاشتند. اما بازهم وقتی به فهرست بالا از اشخاص و شرکتهایی که با ارسال کمک مالی خود به نگهداری و توسعه پروژه لغتنامه دهخدا بر روی اینترنت کمک کرده اند، نگاه می کنم، نمی دانم چه بگویم. یعنی همه توان مالی ایرانیان برای حمایت مالی از فعالیتهای اجتماعی در این حد است!

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

 سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
نهم اردیبهشت ماه 1394
April 29, 2015

ایرانسکوپ#
#iranscope

دوشنبه، اردیبهشت ۰۷، ۱۳۹۴

دو کلمه درباره اپوزیسیون ایران و تبعیض سیاسی

http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_55.html
دو کلمه درباره اپوزیسیون ایران و تبعیض سیاسی


هر روز مطبوعات اپوزیسیون ایران پر است از مقالاتی درباره تبعیضات مختلف جمهوری اسلامی خصوصاً تبعیض های سیاسی رژیم علیه جریانات مختلف فکری و سیاسی در داخل ایران. در خارج کشور که دولت ایران قدرتی ندارد. هفته پیش نامه سرگشاده ای به پرزیدنت اوباما درباره تبعیض سیاسی در بخش فارسی صدای آمریکا نوشتم (1).


فکر می کنید چه کسانی غیر از ایرانیان در همان مؤسسه صدای آمریکا عاملین این تبعیضات هستند؟ آیا شما هم فکر می کنید که آن تبعیضگران همه نفوذی های جمهوری اسلامی هستند؟ متأسفانه در مؤسسات دیگر خبری و حقوق بشری ایرانیان در خارج نیز که کارشان صبح تا شب نقد جمهوری اسلامی است تبعیض سیاسی بطور وحشتناک وجود دارد و در مورد تبعیضهای سیاسی در خارج هم سکوت محض برقرار است. شاید توافق متقابل وجود دارد، مثل توافقهای ضمنی باشگاه های گلف درجه یکی که سیاهان را راه نمی دادند. البته نقش لابی های مختلف در این زمینه غیرقابل انکار است (2).


در اولین سالهایی که در صدای آمریکا کار می کردم همکاری به من گفت می دانی چرا در اینجا اینهمه دستشویی وجود دارد؟ کمی فکر کردم و دیدم راست می گوید تعداد دستشویی های ساختمان خیلی زیاد است. گفت بله در این ساختمان کوهن که قدیمی است در گذشته دستشویی سیاهان و سفیدان از هم جدا بوده مثل آنچه در کتابها در مورد دوران قبل از جنبش مدنی آمریکا خوانده ایم. گویی ایرانیان در بخش فارسی صدای آمریکا و در مؤسسات خبری و حقوق بشری در خارج در عصر ماقبل مارتین لوترکینگ زندگی می کنند، اقلاً تا آنجا که به تبعیض سیاسی مربوط است؛ و جالب آنکه رهبران معروف اپوزیسیون خارج حرفی در این مورد نمی زنند. شاید برای آنها مسأله ای نیست.

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

 سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
هفتم اردیبهشت ماه 1394
April 27, 2015

پانویس: 
1. آقای اوباما، لطفاً تبعیض سیاسی را در صدای آمریکا متوقف کنید
http://www.ghandchi.com/901-obama-voa.htm

Mr. Obama, Please Stop Political Discrimination at VOA
http://www.ghandchi.com/901-obama-voa-english.htm


2. شفافیت: خبر ایران و گروه های لابی در واشنگتن
http://www.ghandchi.com/863-iran-news-lobby-groups.htm 

Transparency: Iran News and Lobby Groups in Washington, DC
http://www.ghandchi.com/863-iran-news-lobby-groups-english.htm
 

ایرانسکوپ#
#iranscope

سایت آینده نگر ایرانسکوپ

سایت آینده نگر ایرانسکوپ
Iranscope Futurist Site

سه‌شنبه، اردیبهشت ۰۱، ۱۳۹۴

آقای اوباما، لطفاً تبعیض سیاسی را در صدای آمریکا متوقف کنید

http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_21.html
آقای اوباما، لطفاً تبعیض سیاسی را در صدای آمریکا متوقف کنید

Mr. Obama, Please Stop Political Discrimination at VOA

پرزیدنت اوباما عزیز،

دو سال پیش قرارداد کاری ام با صدای آمریکا پس از هشت سال کار تمدید نشد و درباره آن به تفصیل نوشتم (1). بعداً صدای آمریکا به کار مردی که عامل آن جریان بود پایان داد؛ اما تبعیض سیاسی علیه ژورنالیستهای مستقل اپوزیسیون نظیر اینجانب در صدای آمریکا ادامه دارد (2). همان زمان نوشتاری را درباره حملات برخی از نئوکانها به ژورنالیستهای مستقل صدای آمریکا در پاسخ به مقاله ای که ضد صدای آمریکا در روزنامه وال استریت ژورنال درج شده بود، منتشر کردم (3). قابل ذکر است که طی دوسال گذشته همان نئوکانها دیگر مقالات انتقادی درباره صدای آمریکا منتشر نمی کنند. بنظر می رسد که آنها از تصمیمات مدیران ارشد صدای آمریکا برای استخدام مدیران جدید در بخش فارسی صدای آمریکا راضی هستند. برخی از این مدیران جدید، پیش از استخدام در صدای آمریکا از گروه های لابی منابع مالی دریافت کرده اند (4). نشریات پیشین آنها نیز دوسالی است که درج مقالات انتقادی را درباره صدای آمریکا، متوقف کرده اند. شخصاً نه از گروه های نئوکان حمایت می کنم و نه از گروه های لابی جمهوری اسلامی، اما مسأله ای هم ندارم که نظرات هردو گروه در مطبوعات منعکس شود. همچنین از روابط صلح آمیز بین ایران و اسراییل حمایت می کنم (5). مشکل یکجانبه گری در مدیریت بخش فارسی صدای آمریکا در حال حاضر است.

تا وقتی که بخش فارسی صدای آمریکا از چارتر صدای آمریکا پیروی می کرد، از مسیر آن مؤسسه خبری که همه گروه ها از جمله نئوکانها را مورد توجه قرار می داد، حمایت می کردم (6). درگذشته نظرات خود را درباره گروه های نئوکان به روشنی توضیح داده ام (7)، و مسأله ای هم ندارم که نئوکانها در مدیریت صدای آمریکا حضور داشته باشند، اما آنها حق ندارند نظرات دیگر را حذف کنند. و نمی شود با اضافه کردن چند روزنامه نگار هوادار اصلاح طلبان جمهوری اسلامی به مجموعه تصور کرد حالا کل طیف سیاسی ایران نمایندگی شده است. آنها هرآنکس را که نظراتشان را به چالش کشد مأمور جمهوری اسلامی خطاب می کنند. از آنها می خواهم شهامت داشته باشند و ادعای خود را درباره آن ژورنالیستهایی که در گذشته مأمور جمهوری اسلامی خوانده اند، ثابت کنند، یا که عذرخواهی کنند. ژورنالیستهای مستقل ایران در محافل سیاسی ایرانی شناخته شده اند و نئوکانها منبع موثق در این عرصه نیستند. هرکسی که از گروه های نئوکان حمایت نکند در نگاه آنها مأمور جمهوری اسلامی است (8). امیدوارم آنها بتوانند مردم را آنگونه که واقعاً هستند، مورد توجه قرار دهند. شخصا به برخوردی منصفانه و متعادل اعتقاد دارم، یعنی همان دیدگاهی که مبنای چارتر صدای آمریکا است. نه تنها از نئوکانها انتقاد می کنم بلکه همچنین با قوت از آنهایی که در اپوزیسیون ایران بطور یکجانبه به اسراییل برخورد می کنند، انتقاد می کنم (9).

به صدای آمریکا رفتم چون می دیدم چارتر آن نظیر رادیوهای بلوک شرق قدیم نیست که می خواستند از ایرانیانی که خواهان انجام کار صادقانه ژورنالیستی بودند، جاسوس بسازند (10). اجازه دهید مثالی از ایران بیاورم که با این شرایط مشابه است. در شش ماه گذشته خانم نسرین ستوده وکیل حقوق بشر در ایران در مقابل کانون وکلا در تهران در اعتراض به لغو پروانه وکالتش که او را از حق کار محروم کرده، در تحصن است (11). آیا کسی که در آمریکا زندگی می کند نباید حقوق مشابهی را انتظار داشته باشد، هنگامیکه متفاوت با مدیریت صدای آمریکا می اندیشد آنهم وقتیکه من هستم که از چارتر صدای آمریکا پیروی می کنم و آنها با تبعیض سیاسی چارتر را نقض کرده اند. و آیا نباید مدیریت صدای آمریکا برای آنچه همه این سالها بر سر من و خانواده ام آورده پاسخگو باشد. گرچه هشت سال بطور تمام وقت آنجا کار کردم آنها مرا قراردادی نگهداشتند و نگذاشتند رسمی شوم که امنیت شغلی داشته باشم، من و خانواده ام همه سالهایی که کار می کردم از بیمه درمانی محروم ماندیم و امروز نیز پس از عدم تمدید قراردادم، از حقوق بیکاری محروم هستم. مدیریت صدای آمریکا زندگی ام را نابود کرد آنهم وقتی در مقایسه با کسانیکه در همه این سالها استخدام رسمی شدند بیشتر واجد شرایط بودم. چه کسی نسبت به این تبعیضات پاسخگو است
(12)؟ آیا نباید مدیریت صدای آمریکا برای ضررهایی که با تبعیض سیاسی، به من و خانواده ام در 10 سال گذشته وارد آورده، خسارت دهد؟

آقای پرزیدنت، لطفاً اجازه ندهید برخی افراد، آمریکا را به جایی تبدیل کنند که نیروهای امنیتی در مورد اینکه کسی ژورنالیست باشد یا نه و اینکه برای چه چیزی حق انتشار داشته باشد، تصمیم بگیرند. آیا این موضوع همان چیزی نیست که دموکراسی را از رژیمی توتالیتر جدا می کند. در رژیم های توتالیتر، ژورنالیستها برای خیر و صلاح خویش و به دلیل ترس از پاپوش درست کردن مقامات برای کار، خانواده و شهرتشان، از گفتن حقیقت پرهیز می کنند. ما در کشوری دموکراتیک زندگی می کنیم. بحث درباره تبعیض سیاسی حرف زدن درباره امور شخصی مقامات نیست. تقاضایم فقط این است که صدای آمریکا از چارتر خودش برای استخدام، اخراج و پخش خبر پیروی کند. آیا چنین درخواستی از مدیریت صدای آمریکا برای انصاف و تعادل و متوقف کردن تبعیض سیاسی، زیاده خواهی از آژانس خبری ایالات متحده آمریکا است؟
 
به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
اول اردیبهشت ماه 1394
April 21, 2015
 
پانویس:
1. هشت سال کار در صدای آمريکا+
http://www.ghandchi.com/734-voa.htm


2. آقای اوباما لطفاً اين ديوار را خراب کنيد
http://www.ghandchi.com/736-obama-monarchy.htm


3. Is VOA pro Islamic Republic
4. شفافیت: خبر ایران و گروه های لابی در واشنگتن
http://www.ghandchi.com/863-iran-news-lobby-groups.htm


5. خطر جنگ جمهوري اسلامي و اسرائيل ..و اينکه اپوزيسيون چه کار ميتواند بکند
http://www.ghandchi.com/465-IRI-IsraelWar.htm


Danger of IRI-Israel War and What Iranian Opposition Needs to Do
6. صدای آمریکا: شایعات و واقعیات
http://www.ghandchi.com/749-voa-rumors-realities.htm


7. نئوکانها، دانيل بل و ايران
http://www.ghandchi.com/785-neocons-daniel-bell.htm


8. Is VOA pro Islamic Republic
9. نقدی بر اپوزیسیون درباره جنگ
http://www.ghandchi.com/827-opposition-war.htm


10. کار صادقانه ژورنالیستی درباره ایران در واشنگتن
http://www.ghandchi.com/843-honest-journalism.htm


11. حق کار, حق دگراندیشان
12.  هشت سال کار در صدای آمريکا+
http://www.ghandchi.com/734-voa.htm


متون برگزیده



Mr. Obama, Please Stop Political Discrimination at VOA
Sam Ghandchi
http://www.ghandchi.com/901-obama-voa-english.htm

آقای اوباما، لطفاً تبعیض سیاسی را در صدای آمریکا متوقف کنید
http://www.ghandchi.com/901-obama-voa.htm
Dear President Obama,

Two years ago my contract with VOA was not renewed after 8 years of working there and I wrote in detail about it (1). Later VOA discontinued services of the man who was the culprit; but political discrimination against independent opposition journalists like myself continues at VOA (2). At the time, I wrote about the attacks of some neocons on independent journalists of VOA Persian, in response to an anti-VOA opinion article of Wall Street Journal (3). It is noteworthy that during the last two years, the same neoconservatives, no longer publish any critical articles about VOA. I gather they are happy with the decisions of VOA executives in hiring new managers at VOA Persian. A few of these new managers had received funds from lobby groups before being hired by VOA (4). Their old Persian publications have also stopped writing critical articles about VOA since two years ago. I do not support neocon groups or pro-Islamic Republic lobby groups, but have no problem with the views of either one to be presented in the press. I also strongly support peaceful relations between Iran and Israel (5). The issue is with one-sidedness in the management of VOA Persian at the present.

As long as VOA Persian was following the VOA Charter, I supported its direction when representing all groups including the neocons (6). My own views about the neoconservative groups are clear (7) and I have no problem with neocons' presence in VOA management, but they have no right to eliminate other views. And one cannot just add a few Islamic reformist  journalists to the mix and imagine the the full political spectrum of Iran is represented. They call whoever challenges them as Islamic Republic agent. I dare them to prove such claims about those journalists whom they have called Islamic Republic agents in the past, or apologize. Iran's independent journalists are known in the Iranian political circles and neoconservatives are not the authority on the matter. Anybody who is not a sympathizer of neocon groups is an Islamic Republic agent in their eyes (8). I hope they can see people for what people really are. I am a believer in a fair and balanced approach which is the basis of VOA Charter. Not only I criticize neoconservatives but I also strongly criticize those in Iranian opposition who one-sidedly oppose Israel (9).

I joined VOA because its Charter was not like the radio programs of former Eastern Bloc to make an agent of Soviet Union out of those Iranians who just wanted to do honest work of journalism (10). Let me mention an example from Iran which is similar to my situation. In the last six months, Iranian human rights lawyer Nasrin Sotoudeh has been doing a sit-in at the Iranian Bar Association in Tehran protesting a ban curtailing her work because of thinking differently from the authorities who run Iranian Bar Association (11). Shouldn't I living in the U.S. also expect the same rights when thinking differently from VOA management while I followed VOA Charter and they violated it by political discrimination. Shouldn't VOA management answer for what they have done to me and my family all these years. Although I worked more than full time for eight years, they kept me a contractor and did not allow me to have an FTE position to have job protection, my family and I did not have health insurance during all those years of work and I do not have unemployment benefits now that they have stopped renewing my contract. VOA management has ruined my life when I was much more qualified than most people they offered FTE positions all these years. Who will answer to all this discrimination(12)? Shouldn't they compensate me for the damages my family and I have incurred in the last 10 years because of their political discrimination against me?

Mr. President, please do not allow some people to turn United States into a place where security forces decide about who can be a journalist and what the journalists can publish. Isn't this what differentiates a democracy from a totalitarian state. In totalitarian states, journalists are afraid of frame ups when they think about their job, family, reputation and well-being and avoid to speak out the truth. We live in a democracy. Discussing political discrimination is not talking of personal matters of authorities. All I am asking for is to follow VOA Charter in hiring, firing and broadcasting. Is asking VOA management to be fair and balanced and stop political discrimination, too much to ask from the news agency of the United States of America?

Hoping for a democratic and secular futurist republic in Iran,

Sam Ghandchi, Editor/Publisher
IRANSCOPE
http://www.ghandchi.com 
http://www.iranscope.com

April 21, 2015


Footnotes:
1. Eight Years of Working at VOA+
http://www.ghandchi.com/734-voa-eng.htm


2. Mr. Obama Please Tear Down this Wall
http://www.ghandchi.com/736-obama-monarchy-eng.htm


3. Is VOA pro Islamic Republic?
4. Transparency: Iran News and Lobby Groups in Washington, DC
http://www.ghandchi.com/863-iran-news-lobby-groups-english.htm


5. Danger of IRI-Israel War and What Iranian Opposition Needs to Do
8. Is VOA pro Islamic Republic?
9. A Critique of Iranian Opposition about War
http://www.ghandchi.com/827-opposition-war-english.htm


10. Doing Honest Journalism about Iran in Washington
http://www.ghandchi.com/843-honest-journalism-english.htm


11. Work Right, Dissent Right
12. Eight Years of Working at VOA+
http://www.ghandchi.com/734-voa-eng.htm




ایرانسکوپ#
#iranscope

دوشنبه، فروردین ۳۱، ۱۳۹۴

فرض کنیم تفاهمنامه لوزان به عهدنامه ترکمانچای دیگری ختم شود

http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_20.html
فرض کنیم تفاهمنامه لوزان به عهدنامه ترکمانچای دیگری ختم شود

پس از امضای تفاهمنامه لوزان بحث های زیادی در اپوزیسیون درباره توافق نهایی مطرح شده است.

یک دسته اساساً به دلیل امتیازاتی که در توافق نهایی خواهد بود از این تفاهمنامه حمایت نمی کنند (1).

دسته دیگری نیز می گویند که به رغم همه کاستی ها این تفاهمنامه بنفع مردم ایران است (2).

شخصا نیز نظرم را در این مورد قبل از انتشار تفاهمنامه لوزان نوشته ام (3).

اما بیاییم فرض کنیم عهدنامه ترکمانچای دیگری امضاء شده است. همیشه بحث می شود که در عهدنامه ترکمانچای، ایران 70 شهر قفقاز را از دست داد اما فراموش می شود که بالاخره ایران ماند.  فکر نکنیم اگر آنموقع صلح نشده بود انقلاب مشروطه زودتر روی می داد. خیر اگر آن عهدنامه امضاء نشده بود و جنگ ادامه پیدا کرده بود شاید کل ایران نصیب روسها شده بود. عوامل راه افتادن جنگ ایران و روس در آن برهه تاریخی بسیار بحث شده و هدفم تکرار نیست اما همه شکستها را نمیشود به گردن آنهایی انداخت که مذاکرات را در پایان آن جنگ تا امضای عهدنامه ترکمانچای به پیش بردند. تاریخدانان و متخصصان دیپلماسی باید قضاوت کنند اما شاید در آن مقطع زمانی امکان رسیدن به عهدنامه بهتری وجود نداشت.

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

 سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
سی و یکم فروردین ماه 1394
April 20, 2015

پانویس:  

1. توسل به دروغ و فريب، برای پوشاندن تسليم به توافقنامه‌ای خفت‌بار، علی شاکری زند
http://news.gooya.com/politics/archives/2015/04/195376.php


2. هجا: تفاهم ایران و کشورهای بزرگ بر سر برنامه هسته‌ای به سود منافع ملی ایران است
http://iranma.us/150404-2


3. چه چیزی در توافق آمریکا و ایران برای حقوق بشر هست
http://www.ghandchi.com/873-us-iran-deal-rights.htm 

What is in US-Iran Deal for Human Rights
http://www.ghandchi.com/873-us-iran-deal-rights-english.htm

ایرانسکوپ#
#iranscope

دوشنبه، فروردین ۲۴، ۱۳۹۴

وقت تشکیل "ابتکار گلوبال برای سکولاریسم" است

http://iranscope.blogspot.com/2015/02/blog-post_4.html
وقت تشکیل "ابتکار گلوبال برای سکولاریسم" است
http://iranscope.blogspot.com/2015/02/blog-post_4.html
http://www.ghandchi.com/871-global-secular-initiative.htm
Time for a Global Secular Initiative
http://www.ghandchi.com/871-global-secular-initiative-english.htm


استراتژی گلوبال غرب برای مقابله با کمونیسم در دوران جنگ سرد برافراشتن پرچم حقوق بشر در جهان بود و در آن نبرد، غرب جنبشهای ضد سکولار نظیر اسلامگرایی در خاورمیانه را متحد خود قلمداد می کرد. حمایت آمریکا از القاعده در افعانستان بخوبی این سیاست را تا هنگام سقوط اتحاد شوروی نشان می دهد. اما با پایان جنگ سرد، غرب همچنان در کلاف سردرگم استراتژی های کهنه ای که برای وضعیتی از جهان طراحی شده بودند که واقعیت کنونی صف بندی های گلوبال نیست، محصور مانده است (1).
 
درست است که در رابطه با دولتهایی که غرب را به چالش می کشند، نظیر طالبان هنگامیکه در افغانستان در قدرت بود، یا ایران جمهوری اسلامی، حقوق بشر کانون توجه است، اما در نگاه کلان به اسلامگرایی بمثابه چالش دنیای مدرن، آنگونه که در دنیای عرب شاهدیم، مسأله فقط دولت ها نیستند. دنیا با جریانی ضدسکولار روبروست و دقیقاً سکولاریسم غرب که اسلامگرایان از آن متنفرند نقطه قوت غرب است که نباید در موردش معتذر بود و پوزش خواهانه سخن گفت. متأسفانه استراتژی غرب پس از حملات یازدهم سپتامبر در خاک آمریکا همچنان بر عدم تأکید بر سکولاریسم مبتنی است.
 
غرب لازم است درک کند که سکولاریسم باید در کانون استراتژی گلوبال آن قرار گیرد تا بتواند با اسلامگرایی مقابله کند. غرب و بویژه ایالات متحده آمریکا میراث توانمندی از اندیشه و پراتیک سکولار را با خود دارد که نشان داده برای بیش از 200 سال با موفقیت برای مردم آمریکا رونق و شکوفایی به ارمغان آورده و دیدگاهی است که باید به آن افتخار کرد و اشاعه داد نه آنکه درباره اش پوزش خواهی کرد (2).
 
امروز جنبش سکولاری بسیار قوی در پایه های مردمی در ایران و بقیه خاورمیانه در جریان است که نیاز به حمایت غرب دارد و متأسفانه برخورد اعتذارآمیز غرب در مورد سنت سکولار خودش به این جنبشها کمکی نمی کند. این جنبش های سکولار از تجربه دولت اسلامی در ایران برخاسته اند که حیات طبیعی خود را طی کرده و بسیاری از پیشگامان انقلاب 1357 به نتیجه سکولاریسم رسیده اند. این جنبشی است مردمی و چیزی نیست که از بالا بر مردم تحمیل شده باشد.
 
اکنون وقت آن است که "ابتکار گلوبال برای سکولاریسم" را برای به چالش کشیدن داعش، هم شیعه و هم سنی، آغاز کرد، نه با زور بلکه با منطق. خشونت متقابل اسلامگرایی و دنیای مدرن فقط مردم بیگناه بیشتری را به کشتن می دهد و همچنین تعداد بیشتری از آنهایی را که به هر یک از دو طرف دعوای ایدئولوژیک متعهد هستند، به کام مرگ می افکند. نتیجه استراتژی کهنه چیزی نبوده است که بتوان در 15 سال گذشته به آن افتخار کرد. سکولاریسم راه حلی برد-برد برای همه جهان است همانگونه که برای قرن ها برای آمریکا و اروپا ثابت شد. تجربه شکست سکولاریسم در مناطقی نظیر خاورمیانه یا دنیای پیشین کمونیستی نباید به غلط بخاطر سکولاریسم درک شود؛ آنچه شکست دیکتاتوری ها بود. این ها واقعیاتی است که لازم است در سطح جهانی مورد گفت و گو قرار گیرد، در نبرد ایده ها و نه جنگ تفنگها، در تلاشی که هدایتش را "ابتکار گلوبال برای سکولاریسم" در دست گیرد (3).
 
 
به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

سام قندچي، ناشر و سردبير
ايرانسکوپ
http://iranscope.blogspot.com 
http://www.iranscope.com
http://www.ghandchi.com 
پانزدهم بهمن ماه 1393
February 4, 2015

پانویس:

1.
صف بندی های گلوبال در زمان حاضر
http://www.ghandchi.com/860-global-lineups-update.htm


2. سکولاریسم چیست؟
http://www.ghandchi.com/302-Secularism.htm


3. چرا سکولاریسم در نیمی از جهان شکست خورد
http://www.ghandchi.com/639-WhySecularismFailed.htm


چرا سکولاريسم آينده ايران را رقم خواهد زد
http://www.ghandchi.com/491-SecularismFuturism.htm
   
   
 متون برگزیده
http://featured.ghandchi.com

 
 
Time for a Global Secular Initiative
Sam Ghandchi
http://www.ghandchi.com/871-global-secular-initiative-english.htm

وقت تشکیل "ابتکار گلوبال برای سکولاریسم" است
http://www.ghandchi.com/871-global-secular-initiative.htm
 
The global strategy of the West to confront Communism during the Cold War era was to raise the flag of human rights in the world, and in that battle, the West considered anti-secular movements such as Islamism in the Middle East as its ally. US support of Al-Qaeda in Afghanistan highlighted that policy till the collapse of Soviet Union.  But with the end of Cold War, the West is still entangled in its old strategies that were drawn for a state of the world that no longer is the current reality of the global lineups (1).

It is true that with regards to states which challenged the West, such as Taliban, when it was in power in Afghanistan, or Iran's Islamic Republic, the human rights issue is the critical focus but in the grand scale of Islamism as a challenge to the Modern World, the governments are not the only problem, as we can witness in most of the Arab world. The world is facing an anti-secular current and exactly the secularism of the West which the Islamists despise, is the point of strength of the West-- not to be apologetic about. Unfortunately the strategy of the West even after September 11th attacks stateside in the U.S., has still remained to de-emphasize secularism.

The West needs to realize that secularism has to be the focus of its global strategy to be able to confront Islamism. The West and particularly the United States has a very strong heritage of secular thought and practice which has shown to be very successful for over 200 years to bring progress and prosperity to people of the United States and it is something to be proud of and to promote rather than to be apologetic about (2).

Currently there is a strong grass root secular movement in Iran, and in the rest of the Middle East, which needs the support of the West and unfortunately the apologetic approach of the West about its own secular tradition is not helping these movements.  These secular currents have risen from the experience of Islamist state in Iran having run its natural course, and many of the pioneers of 1979 Revolution have reached the conclusion of secularism. It is a grass root movement and is not something being forced on people from above.

It is time to start a Global Secular Initiative (GSI) to challenge Daesh, whether Shiite or Sunni, not by force but by reason. Mutual violence between Islamism and the Modern World will only kill more innocent people and also more of those committed to ideologies of both sides will die. The outcome of the old strategy has not been anything to be proud of in the last 15 years. Secularism is a win-win solution for the whole world just as it proved to be in the U.S. and Europe for centuries. The experience of defeats of secularism in areas like the Middle East or in former Communist world should not be understood as the problem of secularism, rather it was the failure of dictatorships. These are the facts that need to be communicated to the world in a war of ideas and not guns which the Global Secular Initiative (GSI) can spearhead (3).

Hoping for a democratic and secular futurist republic in Iran,

Sam Ghandchi, Editor/Publisher
IRANSCOPE
http://www.ghandchi.com 
http://www.iranscope.com

February 4, 2015

Footnotes:

1
. Global Lineups at the Present
http://www.ghandchi.com/860-global-lineups-update-english.htm


3. Why Secularism Failed in Half of the World
http://www.ghandchi.com/639-WhySecularismFailedEng.htm


چرا سکولاريسم آينده ايران را رقم خواهد زد
http://www.ghandchi.com/491-SecularismFuturism.htm
   

ایرانسکوپ#
#iranscope

جمعه، فروردین ۲۱، ۱۳۹۴

چرا عربستان سعودی به یمن حمله کرد


http://iranscope.blogspot.com/2015/04/blog-post_10.html
چرا عربستان سعودی به یمن حمله کرد 

ممکن است مایه شگفتی باشد که چرا عربستان سعودی از تقاضای عبد ربه منصور هادی، رییس جمهوری کوتاه مدت یمن که از کشور خود فرار کرده، استفاده کرد تا سریعاً به یمن حمله کند. در واقع یمن هدف راحتی بود برای نشان دادن قدرت در منطقه هنگامیکه آمریکا اساساً در حال ترک این ناحیه است. نیروهای آمریکا و ناتو، افغانستان را ترک کرده اند و داعش و ایران در حال پر کردن خلاء قدرت هستند. همین وضعیت در پاکستان وجود دارد کشوری که از عبور کاروانهای ناتو از خاک خود بهره می برد و خروج ناتو از افغانستان تأثیر اقتصادی مهمی بر آن گذاشته است. وضعیت یمن به سعودی اجازه می دهد اتحادهای تازه ای را مشابه آنچه با طالبان در روزهای جنگ با شوروی داشت، شکل دهد. البته، امروز طالبان پاکستان، خود را با داعش متحد کرده است. همچنین داعش بسیاری از جنگجویان طالبان در افغانستان را به خود جلب کرده است. در نتیجه، حرکت عربستان در منطقه، رقابتی تنگاتنگ با داعش و ایران برای تسلط بر این بخش خاورمیانه است.

در عرض 9 ماه گذشته، به دلیل حرکات ضدآمریکایی داعش، که در گذشته متحد عربستان بود، موقعیت عربستان در عراق و سوریه به مخاطره افتاد و ایران خلاء موجود را پر می کند. همچنین نزدیک شدن آمریکا و ایران، حضور بیشتر ایران را در خاورمیانه تقویت می کند. اما عربستان نفوذ خود را در شیخ نشین های خلیج فارس، اردن، غزه، مصر و حتی لبنان دارد. اساساٌ عربستان و ایران در این هنگام کاهش حضور آمریکا، برای تسلط بر منطقه در رقابت هستند و گروه های افراطی نیز برای بدست آوردن سرزمین در تلاشند. سعودی ها تلاش کردند ادامه حضور آمریکا را برای مدتی بیشتر در عراق با ارائه نفت ارزان قیمت میسر کنند (1). با اینحال، عربستان سعودی خوب می داند که همه این تلاشها ممکن است حضور آمریکا را قدری طولانی تر کند اما آن روزهایی که آمریکا در مقیاس بزرگ نظامی در دو سوی ایران در عراق و افغانستان حضور داشت، مدتهاست که به سر رسیده است.  حتی اگر عربستان قیمت نفت را همچنان پایین نگهدارد، دخالت آمریکا چندان بیش از ابعاد کنونی افزایش نخواهد یافت، مگر آنکه اتفاقی بسیار غیرمترقبه در منطقه روی دهد. جالب است اشاره شود وقتیکه داعش نزدیکی آمریکا و ایران را دیده، موقتاً جنایات ضدآمریکایی خود را کاهش داده است.

در حال حاضر، چالش عربستان گسترش حضور خود در خاورمیانه از طریق متحدان سنتی خود است. سعودیها حتی تلاش کردند که گروه هایی نظیر جبهه النصره را در سوریه اصلاح کنند و سعی کردند گروه های جدید طرفدار خود را در سوریه بوجود آورند، اما همه این تلاشها شکست خورد. سرکشی داعش بزرگترین ضربه را به امید عربستان برای تسلط بر منطقه وارد آورده است. این وضعیت بسیار شبیه زمانی است که القاعده سرکشی سبعانه ای را آغاز کرد و با حملات یازدهم سپتامبر سال 2001 به آمریکا، لطمه بزرگی به عربستان در خاورمیانه وارد کرد. (2). در همین حال، بایستی در مورد برخی متحدان ایران در منطقه نظیر حافظ اسد هم متذکر شد که برای ایران خسارت بوجود می آورند. با اینحال ایران و عربستان نمی توانند امیدوار باشند که خلافت خود را ایجاد کنند و مجبورند با متحدان خود برای تسلط بر خاورمیانه همکاری کنند.

اکنون عبد ربه منصور هادی متحد عربستان، و علی عبدالله صالح رییس جمهوری پیشین یمن متحد ایران است؛ اما در سیاست این منطقه، عهدو بیعت ها سریع تر از آنچه تصور می شود، تغییر می کند. در حال حاضر، حملات عربستان به یمن برای نشان دادن عربستان بمثابه قدرت نظامی و اقتصادی قوی در منطقه؛ و هدف فوری هم آوردن پاکستان به عرصه جنگ برای تأمین پیاده نظام است. کمکهای لجستیکی آمریکا از این عملیات نظامی بهترین کاری است که آمریکا می تواند برای عربستان انجام دهد تا که خلاء حاصل از خروج آمریکا را پر کند تا که داعش نتواند از این خلاء بهره گیرد. برخی تحلیلگران معتقدند که یمن به ویتنام عربستان تبدیل خواهد شد. زمان نشان خواهد داد که آیا این درگیری به درازا خواهد کشید یا اینکه آتش آن با تلاشهای مشترک ایران و عربستان با میانجیگری آمریکا خاموش خواهد شد.

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

سام قندچی، ناشر و سردبير
ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
بیست و یکم فروردین ماه 1394
April 10, 2015
 
پانویس:
1. نفت ارزان سعودی برای نگهداشتن آمریکا در عراق و سوریه
http://www.ghandchi.com/842-saudi-oil.htm


2. عربستان اشتباه شاه را مرتکب می شود
http://www.ghandchi.com/823-saudi-shah.htm 
 
متون برگزیده

Why Saudi Arabia Attacked Yemen
Sam Ghandchi
http://www.ghandchi.com/898-saudi-yemen-english.htm

چرا عربستان سعودی به یمن حمله کرد
http://www.ghandchi.com/898-saudi-yemen.htm

It may seem strange why Saudi Arabia used the request of Yemen's short-term president Abd Rabbuh Mansur Hadi, who had just fled the country, to quickly attack Yemen. But Yemen was an easy target to show power in a region where the US is basically leaving. US and NATO forces have left Afghanistan and the power vacuum is being filled by ISIS and Iran. The same is true for Pakistan which benefited a lot from NATO convoys going through that country and their exit from Afghanistan has economic impact on Pakistan. Yemen's situation positions Saudi to form new alliances similar to those it had with Taliban in the days of fighting the Soviet Union in Afghanistan. Of course, nowadays Pakistani Taliban is allying itself with ISIS. Also ISIS is attracting many former Taliban fighters in Afghanistan. Therefore, Saudi's move in the region will be a head to head competition with ISIS and Iran to dominate this part of the Middle East. 

In the last 9 months, due to anti-American moves of ISIS, which used to be Saudi Arabia's ally, Saudi's position in Iraq and Syria has been jeopardized and Iran has been filling the power vacuum. Also US rapprochement with Iran will further strengthen Iran's presence in the Middle East. But Saudi has its own influence in the Persian Gulf sheikdoms, Jordan, Gaza, Egypt and even Lebanon. Basically Saudi and Iran vie for dominance in a region when the US is leaving and the extremist groups strive to grab land. Saudi tried to encourage the continuation of US presence in Iraq by keeping oil prices low (1). Nonetheless, Saudi Arabia knows well that all these efforts may extend the US stay a bit longer but the days when US was heavily involved militarily on the two sides of Iran, in Iraq and Afghanistan, are long gone. Even if Saudi Arabia continues to keep the oil prices low, US involvement will not increase much beyond its current dimensions, unless something drastic happens in the region. It is interesting to note that ISIS, seeing US and Iran's rapprochement, has temporarily decreased its anti-US atrocities.

Currently, Saudi's challenge is to expand its presence in the Middle East by using its traditional allies. They have even tried to reform groups like Al-Nusra in Syria or tried to create new pro-Saudi groups in Syria but failed on both attempts. ISIS having gone wild was the biggest blow to Saudi Arabia's hope for dominance in the region. The situation was very similar to how Al-Queda went rogue during Sept 11th, 2001 attacks of the US, a development which hurt Saudi Arabia's position in the Middle East (2).  At the same time, one should note that some of Iran's allies in the region, such as Syria's Assad, have also been a liability for Iran. Basically, Iran and Saudi cannot hope to have a Caliphate of their own and need to work with their respective allies when vying for dominance in the Middle East. 

Currently, Yemen's Abd Rabbuh Mansur Hadi is Saudi's ally and Yemen's former president Ali Abdullah Saleh is Iran's ally but in the politics of this region, allegiances change more rapidly than imagined. For now, Saudi Arabia's attacks on Yemen are intended to show Saudi as a strong military and economic power and the immediate objective is to bring Pakistan to provide the foot soldiers for the war. US logistical support of these military operations is the best US can do to help Saudi to fill in the vacuum left by US exit so that ISIS will not fill in the vacuum. Some analysts predict Yemen to become Saudi's Vietnam. Time will tell whether this conflict will be that long or will be extinguished through the joint efforts of Iran and Saudi with the help of US mediation.

Hoping for a democratic and secular futurist republic in Iran,

Sam Ghandchi, Editor/Publisher
IRANSCOPE
http://www.ghandchi.com 
http://www.iranscope.com

April 10, 2015


Footnotes:
1. Saudi Cheap Oil to Keep US in Iraq and Syria
http://www.ghandchi.com/842-saudi-oil-english.htm

 
2. Saudi Committing Shah's Mistake
ایرانسکوپ#
#iranscope

بايگانی وبلاگ