یکشنبه، فروردین ۲۹، ۱۳۸۹

تکنولوژی عامل ایجاد تحول در جامعه ایران


تکنولوژی عامل ایجاد تحول در جامعه ایران
از: نیما تمدن
http://www1.voanews.com/persian/news/iran/iran-washington-panel-2010-04-17-91222259.html

روز پنجشنبه ۲۶ فروردین در واشنگتن، پایتخت آمریکا، نشست «راه میانه خلاق درباره ایران» با حضور شماری از کارشناسان ایران برگزار شد.

هدف از این نشست، یافتن راهی میانه برای تعامل با ایران بود، راهی که متفاوت از دو گزینه باشد:«بی تفاوتی در قبال تحولات ایران» و یا «اقدام نظامی برای تغییر حاکمیت در ایران».

گزارشی که شماری از کارشناسان امور ایران به سفارش بنیاد تحقیقاتی century تهیه کرده اند تلاش دارد امکانی در اختیار سیاستمداران آمریکایی و اروپایی بگذارد تا در نوع تعامل شان با حکومت و جامعه ایران، واقع بین تر و آگاه تر باشند.

این گزارش تحقیقاتی که زیر نظر جنیو عبدو، روزنامه نگار باسابقه آمریکایی تهیه شده؛ به وضعیت جامعه ایران در ماه های پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری می پردازد و تأکید دارد که ابزار تکنولوژی مدرن مانند خطوط اینترنت پرسرعت برای شنیده شدن صدای معترضان ایرانی، نقشی حیاتی دارد.

تام پریئلو Tom Perriello نماینده دموکرات ایالت ویرجینیا در کنگره و آغازگر نشست، درباره اهمیت این گزارش که با مشارکت ایرانیانی از سراسر جهان تهیه شده صحبت کرد. آقای پریئلو که کراواتی سبز بسته است، با اشاره به رنگ کراواتش، آن را بی ربط با تحولات ایران دانست اما به شوخی گفت اگر هم کسی کراواتش را نشانه همبستگی با ایرانی ها بداند؛ او ابزاری برای اعتراض ندارد.

به گفته این عضو مجلس نمایندگان آمریکا، جنبش اعتراضی ایرانیان، امری واقعی و رو به گسترش است اما لزوما نباید انتظار داشت که این جنبش در کوتاه مدت، فقط پیروزی کسب کند.


تام پریئلو، نماینده دمکرات ایالت ویرجینیا
تام پریئلو گفت «از حدود ۱۰ سال قبل که جنبش اعتراضی ایرانیان به تدریج از میان طبقه روشنفکر و دانشجویان فراتر رفته و به دیگر بخش های جامعه تسری یافت، شاهد بوده ایم که همزمان حکومت ایران هم روش های سرکوبگرانه پیچیده تری به کار گرفته است.»

این نماینده دمکرات در مجلس نمایندگان آمریکا با یادآوری زمان طولانی مبارزه مردم آمریکا در جنبش حقوق مدنی گفت، همان طور که در آن شرایط، برآیند موفقیتها و شکستهای فعالان مدنی، به شکست مشروعیت سیاسی انجامید و جدایی نژادی از بین رفت، ارکان مشروعیت حکومت ایران نیز سرانجام از بین می رود.

جنیو عبدو، روزنامه نگاری که پیشتر در دوران اصلاحات، چند سال به عنوان خبرنگار روزنامه گاردین در تهران بود، در معرفی گزارشی که زیر نظرش تهیه شده است گفت ۶ ماه قبل با توجه به تحولات ایران، تصمیم گرفت گروهی برای مشاوره دادن به سیاستمداران آمریکایی و اروپایی گردآورد تا درک بهتری از مسایل ایران به دست آید.


جنیو عبدو، روزنامه نگار
خانم عبدو گفت در تهیه این گزارش سعی کرده به ۳ موضوعی بپردازد که به نظرش قبلا در بحث های مربوط به ایران در واشینگتن، جای شان خالی بود: «اول، شنیدن صدای واقعی مردم ایران و بویژه گروه های معترض، دوم رسیدن به تحلیلی جامع از آنچه در ایران می گذرد آنهم در شرایطی که حکومت راه های ارتباطی را قطع کرده است و سوم تلاش برای افزدون به گزینه های موجود درآمریکا برای تعامل با ایران؛ اینکه تنها به دو گزینه «بی تفاوتی در قبال ایران» و یا «اقدام نظامی برای تغییر حکومت» رجوع نشود».

مهدی یحیی نژاد، بنیانگذار و مدیر سایت اینترنتی بالاترین، یکی از تهیه کنندگان این گزارش بود که به اهمیت انحصار رسانه ها و تکنولوژی برای حکومت ایران پرداخت و گفت نظام حاکم بر ایران، مشروعیتش را با این انحصار حفظ کرده است.

آقای یحیی نژاد که هفده سال پیش، عضو برنده تیم المپیاد فیزیک ایران بود بعدها برای ادامه تحصیل به کانادا و آمریکا مهاجرت کرد. او با نقل اظهاراتی از رهبر جمهوری اسلامی در یکی از جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت خود آیت الله خامنه ای حتی پیش از ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، دستور داد تا ابزار فیلترینگ سایت ها خریداری شود و «در نتیجه آقای خامنه ای، شخصا در محدودسازی گردش اطلاعات در ایران دست دارد».

مدیر سایت بالاترین، «اختصاص بودجه ای معادل ۷۶ میلیون دلار به سپاه پاسدارن برای جنگ سایبری» را نشانگر اهمیت عملکرد رسانه ها برای مقام های جمهوری اسلامی دانست و گفت در شرایطی که همه منتقدان حکومت به رابطه داشتن با غرب متهم می شوند، تنها با تقویت راه های اطلاعرسانی برای ایرانیان است که می توان فرصت اهرم اتهام زنی را از حکومت ایران گرفت.

جَرِد کوهن، از دفتر برنامه ریزی های سیاسی در وزارت خارجه آمریکا، دیگر سخنران این نشست بود که در سال ۲۰۰۴ مدتی برای نوشتن کتابی درباره جوانان خاورمیانه، در ایران بود و در سخنانش به جوانان ایرانی پرداخت که چگونه در بکارگیری ابزارهای تکنولوژیک، توانمند هستند. او گفت چند سال قبل در سفر به شیراز، جوانانی را دیده که موبایل به دست، کنار دیوار ایستاده و فایل های به نظرشان جالب را برای همه کسانی که تا شعاع چند صدمتری شان بودند، بلوتوث می کرده اند.


جرد کوهن، از وزارت خارجه آمریکا
جرد کوهن می گوید در آن سفر متوجه شد که شکافی عمیق بیان نسل جوان ایران و طبقه حاکم بر آنها وجود دارد به خصوص وقتی که آن جوانان با خنده گفتند ماموران انتظامی اصلا نمی دانند که بلوتوث چیست؟!

آقای کوهن، کسی است که تابستان پارسال، همزمان با نیاز روزافزون به ابزار اطلاعرسانی از درون ایران، نقش اصلی را در متقاعد کردن مسوولان سایت توییتر داشت تا زمان سرویس برنامه ریزی شده این وبسایت به تعویق بیفتد.

جرد کوهن با یادآوری تلاش های انجام شده در دهه ۱۹۷۰ برای رویارویی با کمونیسم در اروپای شرقی گفت «آن موقع نوارهای کاست، نقش تکنولوژی مدرن و اینترنت امروزی را داشت و ابزاری بود که مثلا موسیقی راک اند رول را به گوش مردمی که پشت پرده آهنین بودند می رساند. و جالب است که در همان سال ها آیت الله خمینی هم با استفاده از همین نوارهای کاست توانست صدایش را از دهکده ای در فرانسه به گوش ایرانیان داخل کشور برساند».

این کارشناس وزارت خارجه، ۳ سال قبل در کتابش پیش بینی کرده بود که آنچه باعث ایجاد تحول در جامعه ایران می شود ابزار تکنولوژی است. او از روند انتشار فیلمی در اینترنت که چگونگی قتل ندا آقاسلطان را نمایش می دهد به عنوان بهترین نمونه تجسم «جامعه مدنی مدرن» یاد می کند که واقعه را به شکل گسترده منتشر کرد و واکنش رهبران جهان از جمله باراک اوباما را برانگیخت.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بايگانی وبلاگ