دوشنبه، دی ۲۰، ۱۳۸۹

تحلیل یک مجله کانادایی از چالش بین روحانیون محافظه کار ایران و احمدی نژاد


تحلیل یک مجله کانادایی از چالش بین روحانیون محافظه کار ایران و احمدی نژاد
http://www.voanews.com/persian/news/Ahmadinejad_Mcleans-2011-10-01-113220299.html

مجله کانادایی مک لینز در مقاله مفصلی به قلم مایکل پترو به جدال سیاسی داخل حاکمیت ایران و جنگ قدرت محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی ایران و رویارویی وی با روحانیون محافظه کار کشور پرداخته است.

این نشریه در مقاله روز ٧ ژانویه خود با اشاره به انتقادهای اخیر محافظه کاران سنتی حاکمیت جمهوری اسلامی از محمود احمدی نژاد برای تمرکز قدرت در دفتر ریاست جمهوری، خارج کردن ٥٩٠ میلیون دلار از ذخائر بانک مرکزی بدون تایید مجلس و نیز تلاش نمایندگان محافظه کار مجلس برای احضار و احتمالاً استیضاح وی می نویسد به نظر می رسد موضع گیری های افراطی و تندروی رئیس جمهوری ایران مورد حمله مخالفان سیاسی و مذهبی کشور قرار گرفته و این گروه ها عزم خود را برای مقابله با احمدی نژاد جزم کرده اند.

نویسنده مک لینز خاطرنشان می کند با وجودی که احمدی نژاد یک چهره مذهبی افراطی و تندرو در داخل حاکمیت ایران است، اما شکاف عمیقی که سبب بیگانگی و دوری بسیاری از چهره های سیاسی و مذهبی با نفوذ ایران از احمدی نژاد شده است، در این واقعیت ریشه دارد که او روحانی نیست و بین روحانیون محافظه کار سنتی این کشور جایگاه برجسته ای ندارد و آن ها از عملکرد افراطی و سرشار از تناقض وی به خشم آمده اند.

این مجله به نقل از دکتر پیام اخوان، استاد حقوق بین الملل دانشگاه مک گیل در مونترال می نویسد به این دلیل که پس از انتخابات ریاست جمهوری در تابستان سال ٢٠٠٩، تظاهرات خیابانی میلیونی مردمی پایه های نظام جمهوری اسلامی را لرزاند، جنگ قدرت کنونی داخل ساختار سیاسی ایران برای ادامه بقای این حکومت بسیار خطرناک است و مخالفان سیاسی محافظه کار احمدی نژاد در مجلس از فرصت پدید آمده بهره جسته اند و از آن برای مقابله با رئیس جمهوری سرمایه گذاری می کنند.

دکتر اخوان به خبرنگار این نشریه کانادایی گفته است: «خامنه ای متوجه شده است که جنگ آشکار بین رئیس جمهوری و مجلس به معنای پایان (حکومت) جمهوری اسلامی است و به همین دلیل اسست که خامنه ای برای پایان دادن به شورش مجلس (علیه احمدی نژاد)، مداخله کرد».

مک لینز ضمن اشاره به حمایت ضمنی آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی از محمود احمدی نژاد و تایید پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری سال ٢٠٠٩، به نقل از علی انصاری، کارشناس امور ایران در دانشگاه سنت اندروز در اسکاتلند می نویسد (حمایت خامنه ای از احمدی نژاد) «راز بزرگ سیاست ایران» است و ظاهراً این دو دولتمرد به ظهور امام مهدی اعتقاد جدی دارند.

از سویی دیگر هومان مجد، یکی از اقوام و دوستان محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران به مک لینز گفته است خامنه ای به این دلیل از استیضاح احمدی نژاد جلوگیری کرد تا در برهه زمانی که کشور از سوی غرب مورد تهدید قرار گرفته است، عدم همبستگی و اتحاد در داخل ساختار سیاسی کشور را مخفی کند.

این نشریه کانادایی در ادامه مقاله خود می نویسد:«احمدی نژاد تلاش بخش عظیمی از سرمایه مالی ایران را صرف حفظ وفاداری نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کرده است. احمدی نژاد در سال ٢٠٠٥ و اندک زمانی پس از به قدرت رسیدن، قراردادهای هنگفت ده میلیادر دلاری را در چارچوب مناقصه های دولتی به سپاه پاسداران اعطا کرد و در عوض نیروهای سپاه و بسیج تظاهرات میلیون ها ایرانی پس از انتخابات را با روش های خشونت بار سرکوب کردند.»

در بخش دیگری از این مقاله به توجه ویژه احمدی نژاد به نیروهای سپاه پاسداران و بی توجهی وی به اقشار قدرتمند و با نفوذ بازار اشاره می کند و می نویسد بازاریان تهران که بخش عظیمی از ثروت کشور را تحت کنترل خود دارند و به طور سنتی محافظه کار هستند، رابطه دوستانه ای با احمدی نژاد ندارند و اعتصاب های سراسری آن ها در تابستان گذشته شاهدی بر این مدعا است.

نویسنده خاطرنشان می کند رئیس جمهوری ایران به جز نیروهای سپاه پاسداران و گروه محافظه کار افراطی و تندروی محفل خود، متحدان بانفوذ چندانی برای احمدی نژاد باقی نمانده است.

علی انصاری در این مورد به مک لینز گفته است: «به نظر من احمدی نژاد بسیار آسیب پذیر است و تعداد بسیاری در داخل حاکمیت ایران دوست دارند از شر وی خلاص شوند. اما من فکر می کنم خود رژیم هم حتی از اندک محبوبیتی برخوردار نیست و با وجودی که بزرگترین خطری که احمدی نژاد را تهدید می کند، در داخل کشور ریشه دارد اما پرسش این است که (حاکمیت جمهوری اسلامی) چگونه می تواند در حالی از شر وی خلاص شود که کل چارچوب نظام لطمه ای نبیند.»

علی انصاری، کارشناس امور ایران به مک لینز گفته است تصویر کلی ایران بسیار شکننده و آسیب پذیر است و شرایط همچون آتش زیرخاکستر است و احتمال دارد یک رویداد کوچک به یک پدیده انفجاری بدل شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بايگانی وبلاگ