جمعه، فروردین ۱۲، ۱۳۹۰

فیروزه خطیبی-اجرای نمایش «هملت ایران» درباره« جنبش سبز» در دانشگاه سی ینای نیویورک


اجرای نمایش «هملت ایران» درباره« جنبش سبز» در دانشگاه سی ینای نیویورک
فیروزه خطیبی
http://www.voanews.com/persian/news/arts/HamletIranplay-2011-4-1-119076854.html

بخش هنرهای خلاق کالج «سی ینا» Ciena College در شهر «لودونویل» نیویورک از شب گذشته نمایشنامه ای به نام «هملت ایران» HamletIran را که برداشتی است از اثر معروف ویلیام شکسپیر و توسط «محمود کریمی حکاک» استاد هنر این دانشگاه کارگردانی شده را به زبان انگلیسی بر روی صحنه برده است.

دراین نمایشنامه، داستان شاهزاده دانمارکی به صورتی تازه در دل ماجراها و وقایع اخیر «جنبش سبز» گنجانده و به زبانی امروزی بازگو شده است و ماجرای رشد معنوی و به کمال رسیدن جوانی است که از درون یک واقعیت تلخ به عمق دوران آشفته ای که در آن زندگی می کند و پریشانی که وطنش را در خود فروبرده پی می برد و درنتیجه به آن عکس العمل نشان میدهد.

«هملت ایران» نشان پردازی است از «جنبش سبز» و رهبران آن در ایران و بیش ازهرچیز نمادگر زندگی کسانی است که تحت حکومت یک رژیم سفاک و سرکوب گر زندگی می کنند. افرادی که به تدریج متوجه می شوند که انتخابات ریاست جمهوری هم چیزی جز یک دروغ بزرگ نبوده است.

نمایش «هملت ایران» فرصتی به دست می دهد تا تماشاگر آمریکایی یا غیرایرانی با وقایع تاریخ مدرن ایران از نزدیک آشنا شود. در طول نمایش، تماشاگر به اندرونه وقایع سیاسی اخیر در ایران پی می برد، ابعاد وسیع آن را تجربه می کند و به محرومیت ها ونومیدی های ناشی از این آشفتگی های سیاسی پی می برد و حس کنجکاوی تازه ای درباره مسائل کنونی مربوط به خاورمیانه پیدا می کند.

محمود کریمی حکاک که علاوه بر کارگردانی نمایش «هملت ایران» کار طراحی صحنه و لباس بازیگران را نیز برعهده داشته است، یک شاعر، فیلمساز، هنرمند هنرهای نمایشی به ویژه تئاتر و یک مترجم برجسته است که خلاق بیش از٥٠ اثرهنری روی صحنه و فیلم در آمریکا، اروپا و ایران بوده است و برنده چهار جایزه بین المللی از جمله جایزه «فولبریج» ٢٠٠٩ بوده است.

محمود کریمی حکاک هم چنین خالق سه کتاب شعر، ٦ نمایشنامه و ده ها مقاله و نوشتارهای مختلف به دوزبان انگلیسی و فارسی است.

محمود کریمی حکاک به صدای آمریکا می گوید:«هملت داستان پرجذبه ای است که بازگو کننده نیرنگ و فریب و حس انتقامی است که درنتیجه آن بوجود می آید. همان چیزهایی که ما در رژیم های دیکتاتوری خاورمیانه ای به ویژه درایران شاهد آن بوده و هستیم.»

کریمی حکاک که نمایش شکسپیررا با ایجاد ٣٠ درصد تغییرات برای این اجرای تازه بازنویسی کرده است می گوید:«بخش های دیگر این نمایش هم از اصل اثر شکسپیر برداشت شده و یا جملاتی است که ادیتورها به آن اضافه کرده اند تا بتوانند تفهیم موضوع را آسان تر کنند. فضای داستان نمایش ما فضای ایران کنونی است و وقایع آن در دوران پس از انتخابات ٢٠٠٩ در داخل مملکت اتفاق می افتد.»

محمود کریمی حکاک می گوید:«تمرکز ما بیش از هرچیز برروی مسائل سیاسی بوده است و از همان دیدگاه هم به نمایش نگاه کرده ایم. شعار جنبش سبزایران «رای من کجاست؟» بوده است اما همین مسئله درمورد افغانستان، آفریقا، برخی از کشورهای عربی، بلاروس و بسیاری از کشورهای دیگر نیزصدق می کند.»

کریمی حکاک درهملت ایران نشان می دهد که چگونه مردم به دنبال خوشبختی برای همه هستند اما دولت ها به دنبال کامیابی و موفقیت تعداد انگشت شماری ازگروه های مشخص بر روی خواست های آن ها پا می گذارند. اما آیا این همان دنیای «اوتوپی» هملت است؟

محمود کریمی حکاک می گوید:«هملت نمودار همان جنبش مردمی است. او به وطنش عشق می ورزد و می خواهد شاهد کامیابی مردم خود باشد اما درعوض شاهد مرگ تدریجی مملکتی است که رهبران ریاکار و متظاهر و دروغگو آن را به فساد و به ورطه نابودی کشانده اند. او آرزوی بازگشت به دوران پدرش را دارد ( دوران کوروش بزرگ و یا مصدق؟) اما تهدیدهای ترساننده و نفوذگر نیروهای خارجی را هم انکارنمی کند.»

هملت کریمی حکاک، به دنبال استقلال برای مردم مملکتش و به دنبال آزادی، عدالت واحیای حقوق بشر است. اما آیا اودر این راه کشته و تبدیل به یک قهرمان اسطوره ای می شود؟ آیا چنانچه به رهبری دست یافت می تواند در راه درست و رسیدن به ایده آلی که درخیالش شکل گرفته است قدم بگذارد و یا اینکه او هم اسیر وسوسه های قدرت خواهد شد؟ این ها پرسش هایی هستند که قهرمان «هملت ایران» با آن ها کشمکش دارد.

محمود کریمی حکاک می گوید:«هملت این نمایش هم رهبری است با استعدادهای پنهانی برای گرایش به استبداد! درست مانند رهبران دیگری چون«لنین»، «فیدل کاسترو»، «ناپلئون» …و درجایی در نمایشنامه می گوید:«من خودم هستم. خونسرد، صادق، بی غل وغش و درستکار. اما درعین حال می توانم خود را متهم به آن چنان خصائصی کنم که با شنیدن آن شاید بهتر می بود شخص هرگز از مادرش زاده نمی شد.»

نمایش «هملت ایران» با شرکت بازیگران آمریکایی و دانشجویان دانشگاه سی ینای نیویورک از تاریخ ٣٠ مارس تا دهم آوریل برروی صحنه «فوی هال» تئاتر «بودوآن » خواهد بود.
iran#

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بايگانی وبلاگ